Online leren maakt deel uit van een nieuw tijdperk van eenvoud. Vroeger luisterden we naar muziek via cd’s, nu zijn we YouTube. Vroeger keken we films op DVD en nu streamen we het. Online leren is de volgende stap op de lopende band. Opvoeders hebben de verkeerde vraag gesteld. Het gaat niet om het wat, of het waarom of het waarom.

  • Het gaat om het hoe. Hoe helpt het de leerlingen en hoe helpt het de leerkrachten. Tekstboeken, bijvoorbeeld, zijn misschien niet eens nodig. Een jaar of 20 geleden, als je dat zou zeggen. “Ik denk dat schoolboeken nutteloos zijn en zullen uitsterven”, zouden mensen meteen denken dat je een soort hippie mafkees bent die alleen maar ‘s morgens wakker wordt en de overheid de schuld geeft van ieders problemen. Boeken maken al sinds het begin der tijden deel uit van de menselijke cultuur en er is geen enkele manier waarop mensen ooit zullen stoppen met het gebruik van boeken.

Heb je nog boeken nodig met online leren?

Maar nu, met online leren, is het volkomen logisch om te vragen “hebben we nog leerboeken nodig”? Natuurlijk zullen tekstboeken altijd deel uitmaken van onderwijs en leren, maar met Live Online Learning kan de manier waarop we tekstboeken gebruiken heel anders zijn. Het is belangrijk om op te merken dat het niet uitmaakt wie je bent, student of volwassene, je bent waarschijnlijk ziek en moe om overal te moeten reizen met tonnen dikke boeken, terwijl het allemaal licht gewicht zou kunnen zijn en alles in een laptop zou kunnen zitten. Online leren en e-tekstboeken gaan hand in hand.

  • Toen Netflix’ CEO, Reed Hastings, voor het eerst het idee van streaming films en TV Shows via het internet voorstelde, lachten de traditionele retailreuzen van het entertainment het idee uit en gaven het door als “frivool”. Echter, net als online leren, geloofde Hastings dat wat mensen willen is thuis te blijven en hun behoeften te bereiken zonder hun voordeur te hoeven verlaten. Denk aan online leren in hetzelfde licht. Je bereikt dezelfde output met minder middelen.

Online leren – Het is voor iedereen een geschikte oplossing

Tot nu toe hebben we ons beziggehouden met Online Learning voor volwassenen, studenten, maar in feite is online leren voor vrijwel iedereen toegankelijk. Zelfs de jongste leerlingen kunnen thuis hun favoriete onderwerpen leren. Dit geeft hen ook meer nuttige en productieve activiteiten om te doen, in plaats van het verhogen van hun hoge score op snoepverbrijzeling.

  • Hier is een idee, waarom niet hun IQ-score verhogen in plaats daarvan en met online leren, kunnen kinderen thuis blijven en toegang krijgen tot video’s en het wiskunde huiswerk van vorige week inhalen. Het delen van informatie is nog nooit zo eenvoudig geweest en alleen vandaag is online leren in de schijnwerpers komen te staan.

Inspiratie van online leren

Als mens kent onze verbeelding vrijwel geen grenzen. Als iedereen astronauten zou kunnen zijn, dan zouden we dat waarschijnlijk wel doen. Waarom zijn er dan niet meer astronauten in onze samenleving? Een mogelijke verklaring is interesse en motivatie.

Maar om onze vraag “Waarom zijn er niet meer astronauten?” te kunnen beantwoorden, moeten we begrijpen hoe we inspiratie kunnen opdoen. Zoals de meesten van ons weten, is inspiratie als een openbaring.

  • Het is niet iets dat aan en uit kan worden gezet zoals een lichtschakelaar en als we inspiratie willen, krijgen we die automatisch. Inspiratie komt van bronnen en er zijn genoeg manieren waarop je inspiratie kunt vinden, van boeken, onderwijssites, tv-programma’s en gezien de huidige demografische situatie zouden de meesten van ons het online krijgen.

Leren via het internet heeft voordelen, maar ook nadelen

Laten we eerlijk zijn, de meesten van ons wilden Frans leren omdat we dat ene robuuste, dikke en exotische Franse accent uit een scène in een Hollywoodfilm hebben gehoord. Maar gezien het feit dat het aanmelden voor een Franse les meer energie betekent, meer telefoontjes om te plegen en meer Fransen om op te reageren, vergeten de meesten van ons het en gaan verder met belangrijkere activiteiten, zoals kijken of de baby van een miljonair YouTube vlogger een jongen of een meisje is.