Uiteindelijk kan het internetklanten ook meer kosten. De beslissing heeft veel vragen bij de vraag of het internet überhaupt wel op deze manier geregeld moet worden. Kun je hier op letten als je begint met internet vergelijk? Of moet je nog op andere zaken letten, er zijn genoeg mogelijkheden om een aanbieder te kiezen die met weinig regulering werkt.

  • Nederland is niet het enige land waar over internetregulering wordt gediscussieerd; in de Verenigde Staten lijken de providers zich te beroeren over hoe ze hun diensten het beste kunnen presenteren ten behoeve van hun klanten. De tevredenheid van de klant staat natuurlijk aan het einde van een lange en winstgevende keten voor bedrijven, iets waar veel klanten zich van bewust zijn.
  • Niemand wist wat het internet zou worden toen het eerste experiment in de jaren tachtig van de vorige eeuw plaatsvond. Door dit experiment konden computers in externe netwerken met elkaar ‘praten’. Voorheen konden alleen computers op gesloten netwerken met elkaar communiceren.

Welke gebruiken zijn er in Europa en Amerika op het gebied van internet?

Toen het eenmaal mainstream was en er websites ontstonden, kreeg het internet een heel andere betekenis. Het was net als het Oude Westen; er waren weinig wetten, en mensen konden naar believen surfen zolang als ze wilden, zonder zich zorgen te hoeven maken over dataplafonds of het innemen van bandbreedte.

Maar het wordt door velen gevoeld omdat het internet nu zo’n integraal onderdeel van het dagelijks leven is geworden dat het geen kosten met zich mee mag brengen. En het belang van het internet kan zeker niet worden ontkend. Internetchats worden gebruikt om audio- en videostromen van patiënten onderweg naar de spoedeisende hulp te verzorgen.

  • Miljoenen mensen gebruiken het internet om online te werken en werk te zoeken. En studenten gebruiken het internet nu in klaslokalen en huizen over de hele wereld om alle mogelijke opdrachten te onderzoeken en te communiceren met docenten.
  • Er is hulp in de vorm van programma’s in de Verenigde Staten die een sterk gereduceerde service bieden voor gezinnen met een laag inkomen die het zich anders niet zouden kunnen veroorloven. Maar zelfs deze zijn beperkt tot twee of drie jaar, afhankelijk van het initiatief.

Hoe zit het met de  internet kosten in Amerika en Canada in verhouding met Nederland

Een andere vraag die zijn lelijke kop opsteekt, is hoe duurzaam elk internetfactureringsmodel kan zijn. De kosten voor internet en mobiele telefonie in Canada behoren nu al tot de hoogste ter wereld, ondanks een grote verscheidenheid aan prijzen en pakketten. Xcrew meldt bijvoorbeeld dat Canadese klanten nog steeds meer dan twee keer de kosten van een ander land zouden betalen, zelfs als de bandbreedte beperkt zou blijven tot het maximum van 300GB. Dus hoeveel meer kunnen gebruikers worden verwacht om te betalen voordat ze niet meer in staat zijn om de kosten te betalen die gepaard gaan met internet en mobiele telefonie?

  • Steve Anderson, hoofd van Open Media, noemde de huidige stand van zaken een ‘kapot telecomsysteem’. En de reden dat het systeem kapot is, is voor een groot deel te wijten aan het feit dat Canadese carriers niet in staat zijn om diensten en prijzen te leveren op een concurrerend niveau, wat aangeeft dat er niet genoeg diversiteit en concurrentie is op de Canadese markt.